
گرایشهای کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر + نام دروس و ضرایب کارشناسی ارشد + منابع کنکور
معرفی گرایشهای مهندسی کامپیوتر
در مقطع کارشناسی ارشد، رشته مهندسی کامپیوتر دارای چهار گرایش زیر است:
۱- گرایش مهندسی نرمافزار
۲- گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز
۳- گرایش معماری سیستمهای کامپیوتری
۴- گرایش مهندسی الگوریتمها و محاسبات
۵- گرایش شبکه
۶- گرایش رایانش امن (امنیت)
گرایش مهندسی نرمافزار در کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
در گرایش نرمافزار در مقطع کارشناسی ارشد دانشجویان با سیستمهای عامل پیشرفته، بانکهای اطلاعاتی، برنامهنویسی پیشرفته و تحت WEB، الگوریتمهای پردازش موازی و … آشنا میشوند.
این گرایش در کنار گرایش الگوریتم و محاسبات از گرایشهایی است که دانشجویان دارای مدرک کارشناسی از گرایش نرمافزار میتوانند به طور مستقیم و بدون نیاز به گذراندن واحدهای جبرانی به تحصیل در آن بپردازند. تفاوت این دو گرایش در ضریب دروس تخصصی نرمافزار در کنکور کارشناسی ارشد است. به این صورت که این دروس در گرایش مهندسی نرم افزار با ضریب ۲ اعمال میشوند حال آنکه در گرایش الگوریتم و محاسبات ضریب ۳ منظور میشود. در نتیجه دانشجویانی که تسلط کاملتری به دروس نرمافزاری دارند برای تحصیل در رشته مهندسی نرمافزار میبایست نسبت به دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در گرایش الگوریتم و محاسبات را دارند، دارای تواناییهای ریاضی و کامپیوتر پایه بیشتری باشند. با توجه به دروسی که در این گرایش از گرایشهای کارشناسی ارشد ارائه میشوند، دانشجو میتواند تواناییهای متفاوتی را کسب کند که در زیر به آنها اشاره میشود:
* طراحی و پیادهسازی پایگاه دادهها
با توجه به آنچه که یک کارشناس مهندسی نرمافزار در طول تحصیل فرا میگیرد، یک کارشناس ارشد قدرت طراحی و پیادهسازی پایگاههای داده پیچیدهتر و دقیقتر با حداقل خطا و همرنگتر با سیستمهای روز دنیا را دارا خواهد شد.
* مهندسی نرمافزار
به خودی خود معقوله بسیار پیچیدهای در مورد روشهای مدیریت، طراحی، پیادهسازی و نگهداری برنامهها و پروژههای نرمافزاری است و کارشناس ارشد، قدرت کنترل تمام موارد بالا را در برنامههای عظیم نرمافزاری خواهد آموخت.
* سیستمهای عامل
دانشجویان کارشناسی در طول تحصیل خود به طور تئوری و غیر سنگینی با سیستمهای عامل و زیر و بمهای آنها آشنا میشوند حال آنکه کارشناس ارشد مهندسی نرم افزار تا جایی پیش میرود که بتواند یک سیستم عامل مستقل و جدید و در عین حال شایسته را پیادهسازی کند.
* اتوماسیون اداری
اتوماتیک کردن روند فعالیتهای یک اداره، مؤسسه یا سازمان به وسیله کامپیوتر.
* برنامهنویسی همروند
به وجود آوردن همزمان چند برنامه در کامپیوتر و مدیریت آنها.
* الگوریتمهای موازی
شکستن الگوریتمها به قسمتهایی که میتوانند به صورت همزمان توسط چند پردازنده انجام شوند به منظور افزایش سرعت اجرای الگوریتم.
* طراحی و ساخت کامپایلرها
بر خلاف کارشناسان نرمافزار که نسبت به کامپایلرها شناخت پیدا میکنند، کارشناسان ارشد، قدرت طراحی و ساخت این قسمت مهم از دنیای تولید نرمافزار را خواهند آموخت.
* شبیهسازی و گرافیک کامپیوتری
شبیهسازی و گرافیک کامپیوتری هم در معقوله مهندسی نرمافزار طبقهبندی شده و کارشناس ارشد از آموزشهای قدرتمندی جهت انجام آنها بهره خواهد برد.
گرایش شبکههای کامپیوتری در کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
این گرایش در سرتاسر دنیا، زیررشته ای از گرایش مهندسی کامپیوتر و مخابرات تلقی میشود و از لحاظ کاربردی پیشینه طولانیتری نسبت به دیگر گرایشهای فناوری اطلاعات دارد. متخصین شبکههای کامپیوتری قادر خواهند با تواناییهای برگرفته از تحصیلات خود در این زمینه، فعالیتهای گوناگونی را انجام داده و در حرفههای متفاوت و متنوعی مشغول به خدمترسانی شوند. از جمله دانشهای کاربردی این گرایش میتوان به موارد مهمی همچون طراحی و پیکربندی و پیادهسازی شبکههای کامپیوتری و برنامهنویسی شبکه اشاره کرد. امنیت در شبکههای کامپیوتری از دیگر مباحثی است که در قالب تعلیمات مرتبط با این گرایش قرار میگیرد. مهندسان گرایش شبکههای کامپیوتری همچنین قادر خواهند بود با مهندسان گرایشهای دیگر مثل تجارت الکترونیک در زمینه بسترسازی برای فعالیتهایشان، همکاری کنند. ساختن برنامههای تحت شبکه اینترینت جهانی یا web و پیادهسازی سیستمهای توزیع شده (مانند پایگاه داده های توزیع شده یا سیستم عاملهای توزیع شده) از دیگر فعالیتهایی است که به کارشناسان محصل در این گرایش آموزش داده میشود. این گرایش از سال ۱۳۹۶ به بعد در آزمون کارشناسی ارشد، از گروه مهندسی فناوری اطلاعات به گروه مهندسی کامپیوتر افزوده شد.
گرایش رایانش امن در کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
با توجه به افزایش وابستگی به تکنولوژِی اطلاعات و ارتباطات در دولت الکترونیک و خطراتی که در استفاده از آن با آنها مواجه هستیم مانند برنامههای مخرب، ویروسها، حمله نفوذگران و سارقان، حملات Dos و DDos و … نیاز به متخصصینی که بتوانند جلوی اینگونه خطرات را بگیرند و یا در صورت بروز، سیستمها را سریعاً ریکاوری کنند بسیار احساس میشود. بنا بر گزارش Gartner بین رشتههای کامپیوتر این رشته بیشترین رشد را در سال ۲۰۰۵ داشته است که خود گواهی بر اهمیت و ضرورت امنیت اطلاعات در شرکتها و سازمانها میباشد. این گرایش از سال ۱۳۹۶ به بعد، از گروه مهندسی فناوری اطلاعات به رشته مهندسی کامپیوتر افزوده شد.
بازار کار رشته رایانش امن
۱- تولید محصولات نرمافزاری و سختافزاری مانند:
– دیوار آتش ( fire walls )
– سیستمهای کنترل نفوذ ( Honey pots )
– سیستمهای تشخیص نفوذ ( IDS & IPS )
– سیستمهای پالایش ( Filters )
۲- فراهمسازی امنیت لازم برای تراکنشهای مالی بانکها
۳- فعالیت در مراکز داده و شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت برای تامین امنیت سرورها
گرایش هوش مصنوعی در کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
هوش مصنوعی یکی از گرایشهای مهندسی کامپیوتر است که در حال حاضر در مقاطع ارشد و دکتری امکان تحصیل در این رشته وجود دارد. به طور کلی میتوان گفت در هوش مصنوعی سعی بر این است سیستمهایی تولید شود که بتوانند مانند انسانها فکر کنند و توانایی یادگیری و تصمیمگیری داشته باشند. در این رشته تکنیکهای مختلفی جهت دستیابی به چنین سیستمهایی تدریس میشود.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیاز به سیستمهای هوشمند، رشته هوش مصنوعی در بازار کار بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مواردی که در حال حاضر در بازار کار فرصتهای شغلی زیادی برای آن موجود است، حوزه داده کاوی است. طراحی و تولید سیستمهایی که توانایی یادگیری داشته باشند نیز یکی دیگر از حوزههای پرکاربرد و بحثهای داغ این رشته در بازار کار است.
هوش مصنوعی یکی از موضوعات مورد توجه دانشگاههای بزرگ جهان نیز میباشد. تقریباً میتوان گفت تمام دانشگاههای بزرگ دارای آزمایشگاههای مجهز و بزرگ برای دانشمندان و دانشجویانی هستند که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت میکنند. از این رو میتوان گفت این رشته، بهترین فرصتها را برای ادامه تحصیل در دانشگاههای بزرگ نیز به شما میدهد.
به طور کلی تحصیل در این رشته در مقطع ارشد، علاوه بر اینکه بر علم و تواناییهای دانشجویان میافزاید، فرصتهای شغلی و تحصیلی بسیار خوبی نیز برای افراد به وجود میآورد؛ کیفیت فرصتهای به دست آمده، وابستگی کاملی به میزان تواناییهای علمی و عملی افراد دارد.
* یادگیری ماشین
روشهایی که کامپیوتر را قادر میسازد عملی شبیه به یادگیری و تجربه را در حین انجام مکرر یک عمل انجام دهند یعنی با توجه به اعمالی که دفعات قبل انجام داده و بررسی نتایج آنها سعی کند در دفعات بعدی اعمالی بهتر و مطلوبتر و با خطای کمتر انجام دهد.
* شبکههای عصبی
روش جدید حل مسائل هوش مصنوعی به وسیله شبکهای از واحدهای متصل به هم که هر کدام قابلیت پردازش دادهها، ارتباط با نورونهای دیگر و همچنین ایجاد تغییرات در مشخصات شبکه را دارند و این اعمال را در جهت بهینهسازی عملکرد شبکه انجام میدهند. شبکههای عصبی معمولاً در مسائلی نظیر بهینهسازی، تخمین توابع، کنترل و … کاربرد دارند.
* پردازش تکاملی
شاخهای جدید از هوش مصنوعی که با در نظر گرفتن یک یا چند جواب اولیه برای یک مسأله، به وجود آوردن جوابهای جدید از جوابهای موجود و انتخاب جوابهای بهتر سعی میکند یک جوابی نسبتاً بهینه برای مسأله بدست آورد.
* رباتیک
طراحی رباتهای کامپیوتری (مکانیکی یا نرمافزاری) برای انجام وظیفهای خاص. برای هوشمند ساختن رباتها از الگوریتمهای هوش مصنوعی مانند یادگیری، پردازش تصاویر، تشخیص گفتار و … استفاده میشود.
* منطق فازی
تعمیمی است از منطق کلاسیک که در آن به جای دو مقدار درست و غلط، درجه درستی داریم که میتواند یین عدد صفر و یک باشد.
پردازش زبان طبیعی
قسمتی از هوش مصنوعی که به پردازش متون زبانهای طبیعی میپردازد تا معنای آنها را استخراج کند.
* سیستمهای خبره
سیستمهایی که به وسیله جمعآوری دادهها و قوانین در یک زمینه خاص میتوانند در آن زمینه مانند یک فرد خبره و متخصص عمل کند (مانند رباتهای جراح)
* محاسبات نمادین
انجام محاسبات ریاضی به صورت نمادین نه عددی. یعنی اگر ۲ به توان ۲ چهار میشود این الگوریتمهای هوش مصنوعی قدرت تعمیم آن به x به توان ۲ را دارند و در نهایت به جای عدد، جوابی وابسته به نماد برمیگردانند مثل x ضربدر x.
گرایش معماری سیستمهای کامپیوتر در کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
در این گرایش دانشجویان با معماریهای پیشرفته کامپیوتر و ابر رایانهها، شبکههای کامپیوتری گسترده، پردازش تصویر و طراحی سیستمهای تحملپذیر خطا و … آشنا میشوند.
گرایش معماری کامپیوتر در رشته مهندسی کامپیوتر تنها گرایشی است که دانشجویان دارای مدرک کارشناسی از گرایش سختافزار میتوانند به طور مستقیم و بدون نیاز به گذراندن واحدهای جبرانی به تحصیل در آن بپردازند. لازمه این امر موفقیت در کنکور سراسری کاشناسی ارشد و به اتمام رساندن تحصیل در گرایش فوقالذکر است. با توجه به دروسی که در این گرایش از گرایشهای کارشناسی ارشد ارائه میشوند، دانشجو میتواند تواناییهای متفاوتی را کسب کند که در زیر به آنها اشاره میشود:
* طراحی و ساخت مدارهای دیجیتال
به عنوان مثال میتوان به اکثر قریب به اتفاق مدارهای منطقی، سیستمهای دیجیتال، بردهای تبلیغاتی، سیستمهای کنترل دیجیتال در اکثر وسایل امروزی، سیستمهای موبایل و … اشاره کرد که یک دانشجوی کوشای گرایش معماری، توانایی طراحی و ساخت آنها را در پایان دوره تحصیلی خود خواهد داشت.
* معماری کامپیوتر
نحوه طراحی و ساخت کامپیوترها و مدارهای کامپیوتری به وسیله اجزای ساده منطقی از دیگر توانمندیهای این دانشجویان خواهد بود.
* طراحی و ساخت مدارهای واسط
نحوه ساخت مدارهایی که بتوانند کامپیوترها و سیستمهای کامپیوتری متفاوت را (از جمله میکروپروسسورها، میکروکنترلرها و … ) به یکدیگر متصل کنند. سیستمهای کامپیوتری با کاربردهای خاص (مانند مودم و …) نیز از این دسته مدارها شناخته میشوند.
* طراحی و ساخت سیستمهای بلادرنگ
سیستمهای کامپیوتری که در حین انجام چند عمل مختلف، ضمانت میکنند اعمال خاصی در زمانهای مشخص یا به تعداد مشخصی انجام خواهند شد.
* کنترل
برای مثال سیستمهایی که دما را کنترل میکنند. در این سیستم ورودیها میتوانند شدت کار دستگاههای خنک کننده و یا گرم کننده و خروجی هم میتواند دمای محیط باشد.
* میکروکنترلها وسیستمهای تعبیه شده
سیستمهایی که در آنها یک یا چند پردازشگر کامپیوتری یا میکروکنترلر تعبیه شده تا اعمال سیستم و قسمتهای مختلف آن را کنترل کنند.
* VLSI
که همان درس VLSI ای است که کارشناسان رشته کامپیوتر در طول تحصیل خود گذراندهاند با این تفاوت که به صورت عمیقتر و لایهایتری به آن پرداخته شده تا با دانستن fabrication دقیق مدارهای مجتمع در مقیاس بزرگ، یک کارشناس ارشد گرایش معماری توانایی طراحی دقیق یک چنین سیستم و مداری را جهت تولید، داشته باشد.
* انتقال داده
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری کامپیوتر، علاوه بر شناخت کافی از روشهای انتقال داده و اطلاعات به سیستمهای کامپیوتری و دیجیتال قادر خواهد بود سیستمهای بدیع و تازهای را طراحی و پیادهسازی کند (که لازمه آن داشتن توانایی بسیار بالا در شناخت لایههای طراحی یک سیستم انتقال داده است).
گرایش الگوریتمها و محاسبات در کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
در این گرایش که یک گرایش جدید است، دانشجویان با الگوریتمهای توزیعی و پیشرفته، ریاضیات پیشرفته کامپیوتری و … آشنا میشوند.
گرایش الگوریتم ها و محاسبات، جدیدترین گرایش رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد میباشد که از چند سال گذشته به فهرست گرایشهای رشته مهندسی کامپیوتر اضافه شده است. در این گرایش دانشجویان (علیالخصوص کارشناسان گرایش نرمافزار) با توجه به ضرایب دروس تخصصی نرمافزار پذیرفته شده و به ادامه تحصیل خواهند پرداخت. در این گرایش بیشتر جنبهی الگوریتمیک و وابسته به محاسبات دانشجویان نرمافزاری مورد توجه و تقویت قرار خواهد گرفت. میزان پذیرفتهشدگان در این گرایش از همه گرایشها کمتر است ولی قبولی در این گرایش به دلیل توجه داوطلبان به دیگر گرایشهای شناخته شده این رشته، برای دانشجویان با پیشزمینه نرم افزار آسانتر است. در طول تحصیل در این گرایش دانشجویان در زمینههای زیر تعلیم داده شده یا تقویت خواهند شد:
* طراحی الگوریتمها
روشهای طراحی الگوریتم که در دوره کارشناسی به دانشجویان تا حدودی آموزش داده شده است، در این گرایش به صورت پیشرفته و پیچیدهتری جهت طراحی الگوریتمهای قدرتمندتر و بهینهتر آموزش داده میشود.
* ساختمان دادهها
ساختارهای دادهای که در طول دوره کارشناسی آموزش داده شده، سادهترین نوع ساختارها بودهاند. حال آنکه در این گرایش کارشناسی ارشد، ساختارهای پیچیدهتر و نوینتری آموزش داده میشود تا برنامه نویسان را قدرتمندتر و مدرنتر از قبل جهت اجرای خواستههای نرمافزاری آماده کند.
* ساختمانهای گسسته
مجموعه تمام ساختمانهای منطقی و عددی در قالب ریاضیات آموزش داده میشود تا با به کارگیری آنها در الگوریتمهای محاسباتی و برنامهنویسی بهترین بازدهی حاصل شود.
* نظریه محاسبات
این مبحث پس از آشنایی دانشجویان با نظریه زبانها و ماشینها مطرح میشود. در این مبحث مدلها و روشهای مختلف محاسبات مورد مطالعه قرار میگیرد. همچنین محدودیتهای محاسبات به ویژه در الگوریتمهای کامپیوتری مورد مطالعه قرار میگیرد. راه حلهایی برای مسائلی که حتی با پیشرفتهترین سیستمها هم مدت زمانی طولانی برای اجرای الگوریتمشان نیاز است، در این مبحث ارائه میشود.
* نظریه گراف
بررسی بسیار پیچیدهتر گرافها و کاربردهاشان نسبت به آنچه در دوره کارشناسی ارائه شده است.
* نظریه بازیها
نظریه بازیهادر این گرایش مطرح میشود و هدف آن بررسی الگوریتمهایی است که مانع رسیدن به یک نتیجه خاص و چگونگی چیره شدن بر آن است.
ضرایب دانشگاه سراسری کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر بر اساس دفترچه آزمون سال ۹۷
عناوین دروس امتحانی: ۱- زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، ۲- ریاضیات (ریاضیات عمومی (۱و۲)، معادلات دیفرانسیل، آمار و احتمال مهندسی، ریاضیات گسسته)، ۳- دروس تخصصی مشترک (ساختمان دادهها و طراحی الگوریتمها، نظریه زبانها و ماشینها، مدارهای منطقی، معماری کامپیوتر، سیستم عامل و شبکههای کامپیوتری)، ۴- دروس تخصصی معماری سیستمهای کامپیوتری (مدارهای الکتریکی، الکترونیک دیجیتال و VLSI، سیگنالها و سیستمها)، ۵- دروس تخصصی هوش مصنوعی و رباتیکز (مدارهای الکتریکی، هوش مصنوعی، سیگنالها و سیستمها)، ۶- دروس تخصصی نرمافزار، شبکههای کامپیوتری، رایانش امن (کامپایلر، پایگاه دادهها، هوش مصنوعی).
رشته | گرایش | کد ضریب | ضرایب دروس امتحانی به ترتیب دروس (از راست به چپ) |
|||||||||
۱ | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ | ۶ | |||||||
مهندسی کامپیوتر | ||||||||||||
۱) معماری سیستم های کامپیوتری | ۱ | ۱ | ۲ | ۴ | ۳ | ۰ | ۰ | |||||
۲) هوش مصنوعی و رباتیکز | ۲ | ۱ | ۲ | ۴ | ۰ | ۳ | ۰ | |||||
۳) نرم افزار | ۳ | ۱ | ۲ | ۴ | ۰ | ۰ | ۳ | |||||
۴) شبکه های کامپیوتری | ||||||||||||
۵) رایانش امن | ||||||||||||
۶) الگوریتم ها و محاسبات |
دروس مشترک تمام گرایشهای کارشناسی ارشد مهندسی کامییوتر
دروس مشترک آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر بین تمام گرایش ها شامل ۲ درس زبان عمومی و تخصصی و ریاضیات میباشد که درس ریاضیات خود شامل ۴ درس میباشد و درسی به نام «دروس مشترک» که آن هم شامل ۵ عنوان درسی است و مابقی سؤالات با توجه به گرایش به صورت تخصصی هر رشته مطرح شدهاند.
« زبان عمومی و تخصصی »
یکی از دروس مهم و کاربردی در رشته مهندسی کامپیوتر، زبان انگلیسی است که میتواند به موفقیت داوطلبان کمک بسزایی نماید. تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد ۳۰ سؤال میباشد. همانطور که از نام درس پیداست، تعدادی از سؤالات این درس زبان عمومی و تعدادی از آنها نیز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصی مهندسی کامپیوتر میباشد. بدون تردید اگر داوطلبان کارشناسی ارشد در درس زبان حداقلهایی را داشته باشند مطالعه و سرمایهگذاری در این درس میتواند منطقی باشد. معمولاً منبع درس زبان تخصصی در اکثر رشتهها در دانشگاههای مختلف فرق میکند و اساتید این درس به صورت سلیقهای منابع و یا جزوات مورد نظر خود را به دانشجویان معرفی میکنند. خواندن کتاب زبان عمومی و همچنین زبان تخصصی موسسه مدرسان شریف برای رسیدن به تسلط در این درس کفایت میکند. در کتاب زبان عمومی مطالب گرامری و یک سری لغات و اصطلاحات عمومی و همچنین تستهای عمومی رشتههای مختلف گنجانده شده است و داوطلبان حتی در صورت فراموشی درس زبان میتوانند خود را به سطح مطلوبی با استفاده از این کتاب برسانند. در کتاب زبان تخصصی موسسه مدرسان شریف علاوه بر بررسی و ارایه پاسخ تشریحی و ترجمه تستهای کنکورهای کارشناسی ارشد سالهای قبل (از سال ۹۵ ـ ۷۲) لغات، اصطلاحات و متون رایج در رشته مهندسی کامپیوتر به همراه ترجمه آنها گنجانده شده و ضمن آموزش و ترجمه متون مختلف، تستهای چهارگزینهای تألیفی برای آشنایی هرچه بیشتر داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر با سؤالات درس زبان تخصصی این رشته آورده شده است. ضریب این درس در کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه دولتی ۱ بوده و با ضریب دروس ریاضی یکسان است.
« ریاضیات »
سؤالات دروس ریاضی در کنکور کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر شامل ۴ درس ریاضیات مهندسی، آمار و احتمال مهندسی، محاسبات عددی و ساختمانهای گسسته میباشد. ضریب درس ریاضیات برای تمام گرایشها (۲) است. از این درس در آزمون کارشناسی ارشد ۲۰ تست مطرح شده است.
« ریاضیات مهندسی »
تعداد سؤالات درس ریاضیات مهندسی در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً ۵ سؤال میباشد. کتاب کرویت سیک مهمترین مرجع این درس میباشد که به لحاظ حل مثالهای زیاد و تشریح کامل مطالب خصوصاً در بخش توابع مختلط دارای ضعف میباشد و بعضاً به دلیل ترجمه گزینشی در فصول معادلات با مشتقات جزیی مطالب پیچیدهتر نیز شده است. در کتاب ریاضیات مهندسی انتشارات مدرسان شریف تمام مطالب درسی با متنی ساده و روان آموزش داده شده، همچنین گنجاندن مثالها و تستهای چهارگزینهای فراوان با پاسخهای تشریحی در ضمن آموزش درس و بعد از هر مبحث از دیگر مزیت های این کتاب است. طبقهبندی مطالب و آوردن تمامی تستهای کنکورهای کارشناسی ارشد ۱۰ سال اخیر اکثر رشتههای فنی و مهندسی و گروه علوم پایه به صورت طبقهبندی شده در پایان هر فصل با پاسخهای کاملاً تشریحی، قرار دادن تستهای تکمیلی با پاسخ کلیدی برای داوطلبان آزمون جهت تمرین بیشتر، حل کامل سؤالات آزمون سراسری ۱۳۹۵، ارائه آزمونهای خودسنجی در پایان کتاب در سه سطح A و B و C برای آمادگی در هفتههای آخر نزدیک آزمون، ارایه روشهای تستی برای حل تستها و … از جمله مشخصات دیگر این کتاب است. کتاب ریاضی مهندسی شامل ۲۳۰۰ پرسش چهار گزینهای میباشد.
« آمار و احتمالات »
تعداد سؤالات درس آمار و احتمالات در آزمون کارشناسی ارشد ۵ سؤال میباشد. در دانشگاهها کتابهای آمار و احتمال دکتر نادر نعمتالهی، احتمال و آمار دکتر پاشا، آمار و احتمالات مهندسی تألیف شلدون راس تدریس میشود و بعضی اساتید از جزوههای شخصی خود برای تدریس استفاده میکنند. سؤالات این درس در قسمت مفاهیم آماری معمولاً سادهتر و در قسمت احتمال سختتر به نظر میرسد. انتشارات مدرسان شریف برای این درس نیز از سالیان گذشته کتابی را ویژه رشتههای کامپیوتر و برق تألیف و روانه بازار کرده است. در ویرایش اخیر این کتاب، ضمن اضافه شدن مثالهای مختلف با حل تشریحی، پاسخهای تشریحی سؤالات سال ۱۳۹۵ نیز در کتاب گنجانده شده است.
« محاسبات عددی »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر حدود ۵ سؤال میباشد. همانطور که از نام درس پیداست مطالب آن در مورد محاسبات عددی میباشد و جزء دروس نسبتاً آسان تر ریاضیات میباشد. آنچه برای موفقیت در آزمون سراسری اهمیت دارد داشتن دقت زیاد و حفظ کردن روابط و فرمولهای این درس میباشد. منابع مهم این درس کتابهای آنالیز عددی تألیف اصغر کرایه چیان، آنالیز عددی تألیف اسماعیل بابلیان، محاسبات عددی تألیف دکتر عبدالله شیدفر میباشد. انتشارات مدرسان شریف برای این درس نیز کتاب بسیار جامع و کاملی را ارایه کرده است. در این کتاب ضمن آموزش تمام مطالب، الگوریتمهای حل مسئله و دستهبندی فرمولهای لازم برای حل مسائل این درس، تمامی تستهای آزمونهای کارشناسی ارشد ۱۰ سال اخیر در سه رشته مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر و ریاضی را با پاسخ تشریحی آورده است.
« ساختمانهای گسسته »
از این درس نیز معمولاً در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر تا سقف ۵ سؤال مطرح میشود. برای تسلط بر این درس آشنایی با مفاهیم درس ساختمان دادهها لازم است البته مطالب این درس بیشتر حال و هوای ریاضیات دارد و به همین سبب جزء سؤالات ریاضیات در نظر گرفته میشود. از منابع مهم این درس کتابهای ساختمانهای گسسته، تألیف بهروز قلیزاده و ریاضیات گسسته اثر رالف.پ. گریمالوی میباشند. با توجه به حجم کم مطالب در این درس وقت گذاشتن برای درس ساختمان گسسته مفید می باشد. انتشارات مدرسان شریف کتاب ساختمان گسسته را با در نظر گرفتن مطالب مورد نیاز داوطلبان به بازار عرضه کرده است. این کتاب در ۷ فصل ضمن آموزش خلاصه مطالب با آوردن مثالهای متعدد سعی بر آشنایی داوطلبان با سؤالات این درس داشته است. در این کتاب علاوه بر ارائه تمامی سؤالات و پاسخهای تشریحی رشته مهندسی کامپیوتر از سال ۷۸ تا ۹۵، سؤالات و پاسخهای تشریحی رشتههای مهندسی IT و همچنین رشته علوم کامپیوتر نیز در آن گنجانده شده است.
دروس مشترک تمام گرایشهای مهندسی کامپیوتر
از این دروس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ۲۷ تست مطرح میشود و شامل ۵ درس: ۱ـ ساختمان داده ها ۲ـ نظریه زبانها و ماشینها ۳ـ مدارهای منطقی ۴ـ معماری کامپیوتر ۵ـ سیستم عامل میباشد. ضمن اینکه امسال دروس طراحی الگوریتم و شبکه های کامپیوتری نیز به دروس مشترک اضافه شده است. ضریب این دروس در آزمون (۲) میباشد (بجز گرایش الگوریتم ها و محاسبات با ضریب ۴) و با توجه به این ضریب، علاوه بر دروس تخصصی از مهمترین درس ها برای قبولی در آزمون کارشناسی ارشد می باشد.
« ساختماندادهها »
از این درس در آزمون ۵ سؤال مطرح میشود. منابع مهم این درس در دانشگاهها کتابهای اصول ساختمان دادهها تألیف هروتیز، ساختمان دادهها با استفاده از پاسکال تألیف تننباوم میباشد. مباحث این درس آرایهها، صف و پشته، لیستهای پیوندی، درختها، گرافها و الگوریتمهای مرتبسازی هستند. تسلط بر این درس در درجه اول با توجه به تعداد سؤالات و ضریب آن بسیار مهم و در درجه دوم برای فهم بهتر درسی مانند طراحی الگوریتم و ساختمان گسسته کاملاً ضروری میباشد. برای این درس نیز مانند کتب دیگر انتشارات مدرسان شریف کتاب جامع و بسیار مفید ساختمان دادهها را به قلم آقای مهندس بهروز تبریزیان (که ایشان سابقه زیادی در تدریس، تألیف و تحقیق در این درس را دارند) به جامعه علمی کشور عرضه کرده است. در این کتاب ضمن آموزش ساده و روان خلاصه مطالب درسی مانند کتب دیگر مثالهای متعدد در متن درس و بعد از هر مبحث قرار داده شده است و در پایان هر فصل تمامی تستهای کنکور کارشناسی ارشد رشتههای مهندسی کامپیوتر، مهندسی IT و رشته علوم کامپیوتر مربوط به این فصل گنجانده شده است و پس از ارایه پاسخ تشریحی برای این تستها مولف تعدادی تست تکمیلی با پاسخ کلیدی برای تمرین هرچه بیشتر دانشجویان در کتاب گنجانده است. بررسی سؤالات آخرین آزمون (بهمن ۹۳) در پایان کتب از جمله مزایای دیگر این کتاب میباشد.
« نظریه زبانها و ماشینها »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ۴ سؤال میباشد. کتابهای مرجع در این درس شامل: مقدمهای بر زبانهای رسمی و ماشین تألیف لینتز، تئوری زبانهای رسمی تألیف روسز، مقدمهای بر تئوری کامپیوتر تألیف کوهن میباشند و تقریباً تمامی آنها مطالب را پیچیده و غیرقابل فهم بیان کردهاند. البته خود این درس چنین ماهیتی دارد. انتشارات مدرسان شریف از سالها قبل کتاب نظریه زبانها و ماشینها را به قلم مهندس محمدرضا نامی به بازار کتاب ایران عرضه کرده که در سال ۹۵ این کتاب ویرایش مجدد شده و با اضافه کردن مثالهای متعدد، توضیح بیشتر درس و بررسی سؤالات آخرین آزمون (بهمن ۹۳) مجدداً روانه بازار کتاب شده است. مطالعه این کتاب برای این درس به همه داوطلبان توصیه میشود.
« مدار منطقی »
از این درس در آزمون ۴ سؤال مطرح میشود، این درس به لحاظ اهمیت در بین دروس مهندسی کامپیوتر در کنار درس ساختمان دادهها جزء مهمترین دروس میباشد. این درس به نوعی پیش نیاز درس معماری کامپیوتر نیز میباشد. منابع مهم این درس در دانشگاههای مختلف کتابهای طراحی دیجیتال، تألیف موریس مانو، کتاب تحلیل و طراحی مدارهای منطقی دیجیتال تألیف ویکتور پرنلسون میباشند. سیستمها و مبناهای عددی، انواع مدارهای منطقی و سادهسازی توابع منطقی از جمله مباحث این درس میباشد. کتابهای مرجع فوق هرچند کتابهای خوبی هستند ولی به دلیل اینکه هر دوی آنها ترجمه هستند لذا آموزش بعضی مطالب کمرنگ بیان شده است و در ضمن مسائل حل شده آنها خیلی زیاد نیستند. انتشارات مدرسان شریف برای این درس نیز کتاب مدار منطقی را به داوطلبان مهندسی کامپیوتر ارایه کرده است. در این کتاب ضمن ارایه خلاصه درس تستهای تألیفی مولف در فصول مختلف گنجانده شده است. وجود تستهای رشته مهندسی کامپیوتر از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۵ به همراه پاسخهای تشریحی آنها در کتاب به همراه تستهای تکمیلی در پایان هر فصل، باعث منحصر به فرد شدن این کتاب در بین کتابهای دیگر بازار شده است.
« معماری کامپیوتر »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر ۴ سؤال میباشد. منابع مهم این درس در دانشگاهها کتابهای طراحی سیستمهای کامپیوتری تألیف مانو، طراحی نرمافزار و معماری کامپیوتر تألیف هنسی میباشند. تسلط و درک مطالب مدار منطقی کمک زیادی به موفقیت در این درس میکند. اطلاعات دادهها، الگوریتم محاسباتی، زبان انتقال ثابت، واحد پردازنده، واحد کنترل، خط لولهای و سیستمهای موازی، حافظه پنهان و دستگاههای ورودی و خروجی I/O از جمله رئوس مطالب این درس میباشند. برای این درس انتشارات مدرسان شریف کتاب معماری کامپیوتر را به بازار کتاب عرضه کرده است. در این کتاب با نگاهی به سؤالات ۱۵ سال اخیر، سعی شده مطالب در راستای این گونه سؤالات جمعبندی شود. مثالهای زیاد، آوردن الگوریتمهای مختلف، ترسیم اشکال مورد نیاز از جمله نقاط قوت این کتاب میباشد. در این کتاب سؤالات رشته مهندسی IT نیز به طور کامل به همراه پاسخهای تشریحی آنها آورده شده است.
« سیستم عامل »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ۴ تست میباشد. منابع مهم این درس در دانشگاههای مختلف کتابهای سیستمهای عامل مدرن تألیف تننباوم، سیستمهای عامل تألیف استالینگ، سیستمهای عامل تألیف دتیل، مفاهیم سیستمهای عامل تألیف سیلبر شاتز میباشند. برای این درس انتشارات مدرسان شریف کتاب سیستم عامل را به جامعه علمی کشور ارائه کرده است. در این کتاب ضمن آموزش درس در حدود ۸۶۰ تست چهارگزینهای گنجانده شده است. تمامی سؤالات مهندسی کامپیوتر از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۵ و همچنین سؤالات مهندسی IT از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۵ به همراه پاسخهای تشریحی آنها گنجانده شده است. به لحاظ مثالهای حل شده هیچ کتابی تاکنون در کشور مانند این کتاب تألیف نشده و به همین دلیل برخی اساتید از این کتاب به عنوان کتاب مرجع دانشگاهی برای تدریس خود در دانشگاه استفاده میکنند. روبهرو شدن با تستهای مختلف برای موفقیت در این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر کاملاً ضروری میباشد. این کتاب یکی از کتب بینظیر کامپیوتر در مبحص سیستم عامل در کشور میباشد و مطالعه آن به کلیه داوطلبان با هر سطح علمی و توانایی توصیه میشود.
« طراحی الگوریتمها »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد سراسری مهندسی کامپیوتر ۵ سؤال میباشد. این درس را به نوعی میتوان ادامه درس ساختماندادهها دانست و برای تسلط بر این درس، یادگیری کامل درس ساختماندادهها ضروری میباشد. رئوس مطالب این درس، پیچیدگی زمانی الگوریتم، الگوریتمهای تقسیم، برنامهنویسی پویا، الگوریتمهای حریصانه، مرتبسازی و جست و جو و مفاهیم درخت و گراف میباشد. از جمله کتابهای مرجع برای این درس کتابهای CLRS ـ اصول الگوریتمهای کامپیوتر تألیف هروتیز، الگوریتمهای ساختمان داده تألیف ای هو میباشند. انتشارات مدرسان شریف به قلم مهندس ظهیری کتاب طراحی الگوریتم خود را به بازار کتاب عرضه کرده است. در این کتاب نیز همانند دیگر کتابهای انتشارات مدرسان شریف، شرح تمام مطالب لازم به صورت طبقهبندی شده به همراه مثالهای متعدد آورده شده است و در پایان هر فصل تستهای آزمونهای کارشناسی ارشد ۱۵ سال گذشته به همراه پاسخهای تشریحی گنجانده شده است، سؤالات و پاسخهای تشریحی رشته مهندسی IT نیز در کتاب ارایه شده است، تا داوطلبان با تعداد سؤالات بیشتری از آزمونهای دولتی و آزاد آشنا شوند.
«شبکههای کامپیوتری »
تعداد سؤالات این درس در آزمون دانشگاه دولتی ۶ سؤال میباشد. این درس در دوره کارشناسی به صورت مقدماتی و در دوره کارشناسی ارشد به صورت پیشرفته تدریس میشود. ارتباط کامپیوترها از لحاظ فیزیکی برای رد و بدل کردن اطلاعات، بررسی توپولوژی مختلف شبکه، بررسی انواع لایهها و زیرساختها، تبدیل دادهها، حالتهای ارسال، کنترل خطا، شبکههای بی سیم، لایه شبکه، انواع سوئیچینگ، الگوریتمهای مسیریابی، پروتکلهای مختلف اینترنت، تحلیل آدرس، لایههای انتقال از جمله مباحثی هستند که در این درس مورد بررسی قرار میگیرند منابع مهم این درس کتابهای شبکههای کامپیوتری تألیف تننباوم، ترجمهی دکتر پدرام، شبکههای کامپیوتری و انتقال دادهها تألیف فرشاد صفایی و محمود فتحی و کتاب شبکههای کامپیوتری تألیف ویلیام استالینگز ترجمهی قدرتا… سپید فام میباشند. برای این درس انتشارات مدرسان شریف با بررسی کتب جامع و جزوات اساتید تأثیرگذار در آزمون کارشناسی ارشد، منبع مناسبی را تهیه و به بازار کتاب عرضه کرده است. خلاصه درس، ارائه تستهای تألیفی، بررسی و پاسخ تشریحی برای تمام تستهای آزمونهای کارشناسی ارشد گذشته، از مشخصات این کتاب میباشد. این کتاب برای موفقیت در آزمون کارشناسی ارشد، کافی میباشد و مطالب آن به گونهای تنظیم شده تا داوطلبان از پراکندهخوانی در این درس پرهیز کرده و تمام مطالب مهم و مورد نیاز را مطالعه و یاد بگیرند.
دروس تخصصی معماری سیستمهای کامپیوتری در آزمون کارشناسی ارشد
این دروس شامل ۴ درس مدارهای الکتریکی، VLSI، الکترونیک، دیجیتال و انتقال داده در آزمون کارشناسی ارشد میباشند. ضریب این دروس برای این گرایش ۲ میباشد و مجموعا ۱۶ سوال از این دروس مطرح می شود.
« مدارهای الکتریکی»
این درس از دروس تخصصی برای گرایشهای معماری کامپیوتر و هوش مصنوعی و رباتیکز و از جمله دروسی است که در گروه برق ارایه میگردد. تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد ۵ سؤال می باشد. منابع مهم این درس در دانشگاهها کتاب نظریه اساسی مدارها و شبکهها تألیف چارلزدسور و ارنستکوه، ترجمه دکتر پرویز جبهدارمارالانی میباشد. از کتاب هیت، نلسون و چند مرجع دیگر نیز در دانشگاهها برای آموزش استفاده میشود. کتاب مدارهای الکتریکی موسسه مدرسان شریف با حل کامل سوالات کنکور ارشد از سال ۷۰ تا ۹۵ و ارایه مثالهای متعدد تألیفی و آوردن تستهای متفاوت در این کتاب تقریباً دانشجو را از مراجعه به منابع مختلف بینیاز میکند، ارائه روشهای تستی در حل مسائل, آموزش مفاهیم، قوانین و فرمولهای اساسی توضیحات فارسی ضمن آموزش مطالب، این کتاب را در نوع خود بینظیر کرده است. با نگاهی به کارنامه قبولیهای کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر، میتوان به این نتیجه رسید میانگین ۴۵% به بالا برای این درس خیلی دور از دسترس نیست.
« VLSI »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد (۴) سؤال میباشد. از جمله دروسی است که از سال ۸۲ به عنوان ماده درسی در لیست دروس آزمون کارشناسی ارشد گرایش معماری سیستم های کامپیوتری گنجانده شده است، منابع مهم این درس در دانشگاههای مختلف کتابهای اصول طراحی VLSI نوشته کامران شریف اشراقیان میباشند.
« الکترونیک دیجیتال »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد (۴) سؤال میباشد. همانطور که از نام این درس پیداست، مطالب آن ترکیب دو درس مدار منطقی و الکترونیک میباشد و برای موفقیت در این درس باید به مطالب هردوی این دروس مسلط بود. البته وزن الکترونیک در این درس بیشتر است و آن مقدار مطلبی که در مورد مدار منطقی لازم است را معمولاً دانشجویان رشته کامپیوتر بلد هستند و معمولاً داوطلبان در قسمت الکترونیک دچار مشکل اند. منابع مهم این درس کتابهای الکترونیک دیجیتال تألیف مهدی صدیقی، والیزاده و مهدیپور، اصول و مبانی الکترونیک دیجیتال ترجمه پوپک محبتزاده میباشند. انتشارات مدرسان شریف برای این درس نیز کتاب خلاصه و مفیدی را برای دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ارائه کرده است.
«سیگنالها و سیستمها»
این درس امسال (۹۶) به گرایش معماری کامپیوتر اضافه شده است که شامل ۷ سؤال بود. کتاب «اپنهایم» از منابع مهم این درس میباشد ولی به دلیل پراکندگی در تدریس فصلهای مختلف این درس از سوی مدرسین دانشگاهها، هنوز دانشجویان نمیدانند کل کتاب را باید بخوانند یا نه!؟ عدم دسترسی به تستهای متنوع در این درس، میتواند مهمترین مشکل جهت آمادگی برای این درس باشد. ولی با این حال چون شیب سوالات تغییرات چندانی ندارد، میتوان این موضوع را نادیده گرفت. قابل ذکر است کتاب تجزیه و تحلیل سیستمها با تألیف دکتر هومن سجادیان و دکتر سید مهدی حسینی توسط انتشارات مدرسان شریف به چاپ رسیده است و تاکنون چاپ های متعدد آن با ویراستاری جدید به بازار کتاب عرضه شده است.
دروس تخصصی گرایش نرمافزار و گرایش الگوریتمها و محاسبات آزمون کارشناسی ارشد
این دروس شامل ۴ درس کامپایلر، زبانهای برنامهسازی، طراحی الگوریتم و پایگاه داده میباشند. برای گرایش نرمافزار، این دروس دارای ضریب (۲) و برای گرایش الگوریتم ها و محاسبات این دروس دارای ضریب (۴) هستند و مجموعا ۱۶ سوال از این دروس مطرح می شود.
« کامپایلر »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر معمولاً (۶) سؤال میباشد. از منابع مهم این درس میتوان به کتاب اصول طراحی کامپایلر تألیف ای هو اشاره کرد. به طور کلی کامپایلر برنامهای است که متن برنامه نوشته شده به یک زبان را که زبان مبدأ نامیده میشود، به عنوان ورودی گرفته و آن را به برنامه معادلش و به یک زبان دیگر که زبان مقصد گفته میشود، ترجمه میکند. این درس جزء دروس سنگین گرایش نرم افزار محسوب میشود. دانستن مباحث درس نظریه زبان ها و ماشین ها به درک این درس کمک خواهد کرد.
« پایگاه داده »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر (۷) سؤال میباشد. تعاریف و مفاهیم پایگاه دادهها، مدلهای دادهای، زبانهای پرس و جوی فرمال، زبان پرس و جوی SQL، جامعیت و امنیت و سطوح نرمال و نرمالسازی از مطالبی است که در این درس مورد مطالعه قرار میگیرد. از کتابهای مرجع این درس که در دانشگاههای مختلف به عنوان منبعی برای تدریس مورد استفاده قرار میگیرد میتوان به کتابهای پایگاه دادهها تألیف دیت، اصول پایگاه داده تألیف سیلبر شاتز اشاره کرد. انتشارات مدرسان شریف برای این درس کتابی بسیار کامل و جامع را به داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ارائه کرده است. در این کتاب تمامی مطالب از مفاهیم اولیه تا پیشرفتهترین مطالب به صورت کاملاً ساده و روان آموزش داده شده است. ضمن آموزش مطالب، تستهای زیادی مورد بررسی قرار گرفته است و مانند سایر کتب این انتشارات تمامی سؤالات آزمونهای گذشته رشته مهندسی کامپیوتر تا سال ۱۳۹۵ نیز در کتاب آورده شده است. سؤالات و پاسخهای تشریحی رشته مهندسی IT نیز به طور کامل در کتاب گنجانده شده است. همچنین تستهای تکمیلی جهت خودسنجی داوطلبان در پایان هرفصل کتاب ارایه گردیده است.
« هوش مصنوعی »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ۷ سؤال میباشد. این درس از سال ۸۱ به عنوان ماده درسی گرایش هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است. از منابع مهم این درس میتوان به کتابهای هوش مصنوعی تألیف راسل، هوش مصنوعی تألیف ایچ، پرولوگ تألیف براتکو اشاره کرد. بعضی از مطالب این درس کمی نامانوس با رشته کامپیوتر میباشد و به نوعی مفاهیمی از رشتههای دیگر نیز در این درس تلفیق شده است ولی از دروسی است که میتوان با استفاده از تکرار در مطالعه مطالب آن به راحتی به درصد خوبی در آن رسید.
دروس تخصصی گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز آزمون کارشناسی ارشد
این دروس شامل ۳ درس مدارهای الکتریکی، طراحی الگوریتم ها و هوش مصنوعی هستند، ضریب این درس برای این گرایش برابر ۲ میباشد و تعداد سوالات طرح شده در آزمون ۱۳۹۵، ۱۶ سوال می باشد.
« مدارهای الکتریکی »
این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دروس تخصصی برای گرایشهای معماری سیستم های کامپیوتری و هوش مصنوعی و رباتیکز و از جمله دروسی است که در گروه برق نیز ارائه میگردد. از درس مدارهای الکتریکی تعداد ۵ تست در آزمون طرح می شود. منابع مهم این درس در دانشگاهها کتاب نظریه اساسی مدارها و شبکهها تألیف چارلزدسور و ارنستکوه، ترجمه دکتر پرویز جبهدارمارالانی میباشد. از کتاب هیت، نلسون و چند مرجع دیگر نیز در دانشگاهها برای آموزش این درس استفاده میشود. کتاب مدارهای الکتریکی موسسه مدرسان شریف با حل کامل سوالات کنکور ارشد از سال ۷۰ تا ۹۵ و ارایه مثالهای متعدد تألیفی و آوردن تستهای متفاوت تقریباً دانشجو را از مراجعه به منابع مختلف بینیاز میکند، ارائه روشهای تستی در حل مسائل، آموزش مفاهیم، قوانین و فرمولهای اساسی توضیحات فارسی ضمن آموزش مطالب، این کتاب را در نوع خود بینظیر کرده است. با نگاهی به کارنامه قبولی های کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر، میتوان به این نتیجه رسید میانگین ۴۵% به بالا برای این درس خیلی دور از دسترس نیست.
« هوش مصنوعی »
تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر ۸ سؤال میباشد. این درس از سال ۸۱ به عنوان ماده درسی گرایش هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است. از منابع مهم این درس میتوان به کتابهای هوش مصنوعی تألیف راسل، هوش مصنوعی تألیف ایچ، پرولوگ تألیف براتکو اشاره کرد. بعضی از مطالب این درس کمی نامانوس با رشته کامپیوتر میباشد و به نوعی مفاهیمی از رشتههای دیگر نیز در این درس تلفیق شده است ولی از دروسی است که میتوان با استفاده از تکرار در مطالعه مطالب آن به راحتی به درصد خوبی در آن رسید.
«سیگنالها و سیستمها»
این درس امسال (۹۶) به گرایش معماری کامپیوتر اضافه شده است که شامل ۷ سؤال بود. کتاب «اپنهایم» از منابع مهم این درس میباشد ولی به دلیل پراکندگی در تدریس فصلهای مختلف این درس از سوی مدرسین دانشگاهها، هنوز دانشجویان نمیدانند کل کتاب را باید بخوانند یا نه!؟ عدم دسترسی به تستهای متنوع در این درس، میتواند مهمترین مشکل جهت آمادگی برای این درس باشد. ولی با این حال چون شیب سوالات تغییرات چندانی ندارد، میتوان این موضوع را نادیده گرفت. قابل ذکر است کتاب تجزیه و تحلیل سیستمها با تألیف دکتر هومن سجادیان و دکتر سید مهدی حسینی توسط انتشارات مدرسان شریف به چاپ رسیده است و تاکنون چاپ های متعدد آن با ویراستاری جدید به بازار کتاب عرضه شده است.
بهترین منابع ارشد کنکور کامپیوتر
پک رتبه برتر (مخصوص فارغ التحصیل، دانشجو با واحدهای کم، افراد با پشتکار و بدون درگیری های خاص)
همونطور که مشخصه این بسته به درد کسانی می خوره که به شدت دنبال رتبه تک رقمی هستند و یک زمان یک ساله آزاد و یا حتی دو ساله رو برای کنکور تدارک دیدند و فقط رتبه یک راضیشون میکنه.
زبان عمومی: زبان عمومی زیر ذره بین جلد ۱ و ۲
زبان تخصصی: جلد ۴ زبان زیرذرهبین بخش درک مطلب
ریاضی ۱و ۲: جزوه ریاضی عمومی کلاسی ۱ و ۲ دکتر آقاسی انتشارات نگاه دانش
معادلات دیفرانسیل: نصیر
آمار و احتمال: آمار و احتمال پارسه (نویسنده طورانی)- طرح ۹۰% آمار و احتمال (نویسنده طورانی)
گسسته: پوران پژوهش آبی و نارنجی (نویسنده یوسفی) – جزوهی دکتر سیدجوادی (قابل دانلود از اینترنت)
ساختمان داده: پوران پژوهش – جزوهی دکتر سیدجوادی (قابل دانلود از اینترنت)
طراحی الگوریتم: پوران پژوهش آبی و نارنجی (نویسنده یوسفی) – جزوهی دکتر سیدجوادی (قابل دانلود از اینترنت) – ۶۰۰ مسئله چند گزینه ای از داده ساختارها و الگوریتمها (دکتر قدسی)
مدار منطقی: انتشارات نصیر
نظریه زبانها و ماشینها: نظریه زبانها و ماشینها ( فردین شاپوری) پوران پژوهش – نظریه زبانها و ماشینها (پارسه)
معماری کامپیوتر: پوران پژوهش + جزوه دکتر اجلالی
سیستم عامل: پارسه (دکتر طرقی حقیقت)
شبکه های کامپیوتری: ۴ فصل اول از کتاب کراس راس، ۳ فصل آخر شبکه ۱ پارسه (دکتر حقیقت)
هوش مصنوعی: هوش مصنوعی هشام فیلی انتشارات نصیر + راهیان ارشد
مدار الکتریکی: پوران پژوهش (نویسنده کارو زرگر)
سیگنالها و سیستمها: راهیان ارشد
کامپایلر: پوران پژوهش آبی و نارنجی
پایگاه داده : انتشارات پارسه از دکتر کیوانپور- کتاب نارنجی پوران پژوهش
الکترونیک دیجیتال و VLSI: کتاب الکترونیک دیجیتال انتشارت دانش پژوهان نوشته مهندس علیرضا احسانی + کتاب VLSI راهیان ارشد نوشته بهرام نجفی + کتاب VLSI انتشارات مدرسان شریف
بانک سوالات : بانک سوالات انتشارات نصیر
با توجه به زمان زیاد این دسته از داوطلبان توصیه می شود که شیوه برنامه ریزی خود را به نحوی بچینند که بتوانند در بازه های زمانی مشخص به مرور و تست زنی نیز بپردازند. برنامه ریزی غیر صحیح و البته خواندن کتابهای مختلف بدون رعایت اولویت بندی خاص در این منابع باعث می شود تا بعد از مدتی این دسته از داوطلبان از هدف خود دور شوند. بهتر است قبل از برنامه ریزی براساس منابعی خاص با افراد متخصص و موفق در کارشناسی ارشد کامپیوتر مشاوره کنید.
پک حرفه ای (مخصوص دانشجو با واحدهای نسبتاً زیاد، افراد شاغل پاره وقت، افراد تنبل در درس خواندن، افراد با پایه علمی متوسط)
این بسته مخصوص کسانیه که به رتبه بسیار خوب فکر می کنند. پایه علمی خوبی دارند و زمان نسبتا خوبی برای مطالعه در نظر گرفتند اما دیر شروع به درس خوندن کردند و یا اگر زود شروع کردند زمانی بین ۴ تا ۵ ساعت می تونند بذارن.
زبان عمومی: زبان عمومی زیر ذره بین هر دو جلد
زبان تخصصی: زبان تخصصی کامپیوتر انتشارات پارسه
ریاضی ۱و ۲: جزوه ریاضی عمومی کلاسی ۱ و ۲ دکتر آقاسی انتشارات نگاه دانش
معادلات دیفرانسیل: پارسه
آمار و احتمال: آمار و احتمال پارسه (نویسنده طورانی)- طرح ۹۰% امار و احتمال (نویسنده طورانی)
گسسته: پوران پژوهش آبی و نارنجی (نویسنده یوسفی)
ساختمان داده: پوران پژوهش
طراحی الگوریتم: پوران پژوهش آبی و نارنجی (نویسنده یوسفی) – ۶۰۰ مسئله چند گزینه ای از داده ساختارها و الگوریتمها (دکتر قدسی)
مدار منطقی: پوران پژوهش
معماری کامپیوتر: پوران پژوهش + جزوه دکتر اجلالی
سیستم عامل: پارسه (دکتر طرقی حقیقت)
نظریه زبانها و ماشینها: نظریه زبانها و ماشینها ( فردین شاپوری)
سیستم عامل: پارسه (دکتر حقیقت)
شبکه های کامپیوتری: ۴ فصل اول از کتاب کراس راس، ۳ فصل آخر شبکه ۱ پارسه (دکتر حقیقت)
هوش مصنوعی: هوش مصنوعی هشام فیلی انتشارات نصیر + راهیان ارشد
مدار الکتریکی: پوران پژوهش (نویسنده کارو زرگر)
سیگنالها و سیستمها: راهیان ارشد
کامپایلر: پوران پژوهش آبی
پایگاه داده : انتشارات مدرسان – کتاب نارنجی پوران پژوهش
الکترونیک دیجیتال و VLSI: کتاب VLSI انتشارات مدرسان شریف
بانک سوالات : بانک سوالات انتشارات نصیر
تعیین دقیق نقاط قوت و ضعف و تعیین استراتژی مطالعه بر این اساس برای این دسته از داوطلبان امیری بسیار حساس و ضروریست. این افراد باید در برنامه ریزی خود بازه های مروری کوتاه مدتی را در نظر بگیرند تا بتوانند حجم زیاد مطالب را به تدریج به حافظه بلند مدت خود بسپارند. نداشتن برنامه مرور مساویست با شکست حتمی در آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر.
سیستم برنامه ریزی هوشمند و منحصر بفرد ۳گام بر مبنای متد مرور خاص هر داوطلب، بهترین راه حل در زمینه مروهای منسجم در مسیر امادگی آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر می باشد.
پک ضربتی (دانشجو با واحدهای بسیار زیاد، افراد شاغل تمام وقت، افراد بسیار تنبل در درس خواندن، افرادی با درگیری های زیاد و زمان بسیار کم)
این بسته مخصوص کسانیه که تاکنون موفق به مطالعه دروس نشده اند و به خاطر زمان محدود نیاز به منابع بسیار خلاصه ، مفید و جامع دارند.
زبان عمومی: تست های سال گذشته و اگر پایه ضعیفی دارید نیازی به خواندن این درس نیست.
زبان تخصصی: زبان تخصصی کامپیوتر انتشارات پارسه
ریاضی ۱و ۲: ۹۰درصد پارسه
معادلات: ۹۰درصد پارسه
آمار و احتمال: ۹۰% آمار و احتمال (نویسنده طورانی)
گسسته: پوران پژوهش آبی
ساختمان داده: پوران پژوهش
طراحی الگوریتم: پوران پژوهش آبی
مدار منطقی: پوران پژوهش
معماری کامپیوتر: پوران پژوهش
سیستم عامل: جزوه خلیلی فر
نظریه زبانها و ماشینها: نظریه زبانها و ماشینها انتشارات پارسه
شبکه های کامپیوتری: ۴ فصل اول از کتاب کراس راس، ۳ فصل آخر شبکه ۱ پارسه (دکتر حقیقت)
هوش مصنوعی: پارسه
مدار الکتریکی: پوران پژوهش (نویسنده کارو زرگر) با غربال تستها
سیگنالها و سیستمها: پارسه
کامپایلر: مدرسان شریف
پایگاه داده : انتشارات مدرسان
الکترونیک دیجیتال و VLSI: کتاب VLSI انتشارات مدرسان شریف
گاهی زمان کم یک نعمت است و باعث می شود تا خیلی سریعتر و با پردازش بالاتر مغزی به مطالعه پرداخت. در واقع مغز، خود را با شرایط محدود زمانی سازگار می کند. داشتن برنامه ریزیهای فشرده و بر مبنای سرفصلهای پر تکرار و مهم یکی از بهترین تکنیک ها در موفقیت در آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر برای افرادی می باشد که واقعا زمان زیادی را تا آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر ندارند.
دیدگاهتان را بنویسید